top of page

HUIDVEROUDERING

Huidveroudering is een proces dat onvermijdelijk is voor iedereen. Hoewel het al begint vanaf het twintigste levensjaar, wordt het pas echt zichtbaar tussen de leeftijden van 35 en 40 jaar. De snelheid en het niveau van huidveroudering worden deels beïnvloed door erfelijke en externe factoren.

 

Inwendige (intrinsieke) huidveroudering:
Deze vorm van huidveroudering is een biologische verandering die geprogrammeerd is en onvermijdelijk voor iedere persoon. Het ontstaan van de eerste tekenen van huidveroudering, evenals de snelheid en ernst ervan, zijn genetisch bepaald.

 

Uitwendige (extrinsieke) huidveroudering:
Naast biologische factoren hebben omgevingsfactoren een aanzienlijke invloed. Onze huid wordt voortdurend blootgesteld aan externe elementen. Versnelde huidveroudering kan worden veroorzaakt door factoren zoals ultraviolette straling (zonlicht en zonnebanken), roken (nicotine), zwaartekracht (gewichtstoename), hormonale schommelingen (menopauze), voeding, luchtverontreiniging (rook en vervuiling) en klimatologische omstandigheden (hitte en wind).

Behandelmogelijkheden
Medische peeling
Bio peeling
SkinPen (microneedling)
Lasertherapie

 

Verschijnselen bij huidveroudering

In een verouderde huid zijn er enkele veranderingen in de structuur en samenstelling van de huid zichtbaar en aantoonbaar:

​

  1. De opperhuid (eerste huidlaag) wordt steeds dunner.
    Het aantal cellagen neemt af. De bovenliggende hoornlaag kan daarentegen juist weer verdikt zijn. De huid is meer kwetsbaar voor beschadigingen van buitenaf. Doordat de huid barrière verstoord is wordt de huid droger en valer.

  2. Twee belangrijke structuren in de tweede huidlaag (lederhuid) nemen af in aantal en kwaliteit.

  • De hoeveelheid collageen neemt af. Collageen is een onderdeel van het bindweefsel en zorgt voor stevigheid van de huid. Hyaluronzuur, een eiwit die ook deel uitmaakt van het bindweefsel neemt ook af.

  • De hoeveelheid elastine neemt af waardoor de huid minder rekbaar en soepel is.
    Door afname van zowel het collageen als het elastine in de huid wordt de huid slapper, stugger en ontstaan er rimpels en plooien.

Naast kraaienpootjes en fijne lijntjes zijn er meerdere oorzaken die je huid ouder doen lijken. Hieronder lees je welke dat zijn:
 

  • Pigmentvlekken. Doordat de huid niet egaal van kleur is, oogt de huid verouderd. Een egale huid wordt daarentegen al snel gezien als een jonge huid;

  • Grove poriën. Wanneer de huid veroudert, worden grove poriën zichtbaarder. Het verlies van collageen zorgt voor volumeverlies en verslapping, waardoor er meer rek op de poriën komt te staan. Hierdoor zakken de poriën en worden ze zichtbaarder;

  • Roodheid (denk bijvoorbeeld aan couperose) zorgt voor een niet egale huidskleur en oogt hierdoor verouderd;

  • Doffe huid. Een doffe en matte huid oogt ouder dan een glanzende en stralende huid. Vermoeidheid of een ongezonde leefstijl worden vaak tevens met een doffe huid geassocieerd.

bottom of page